Søg

Vikingeskibsmuseet bjærger middelalderskib i Storstrømmen

Sjældent fund i Storstrømmen vil give arkæologerne ny viden om det nordiske skibs udvikling fra Vikingetidens lette og elegante fartøjer til middelalderens kraftigere skibe. Det skriver Vikingeskibsmuseet i en pressemeddelelse.
29. september 2016
Det sker ganske sjældent: Et skib fra fortidens Danmark ser dagens lys efter hundreder af år på havbunden. 

I denne uge begynder marinarkæologer fra Vikingeskibsmuseet det nøjsomme arbejde med at bjærge skibsdele fra et middelalderskib, der gennem de seneste tre uger er blevet udgravet i farvandet ud for Masnedø i Storstrømmen.

Marinarkæologerne fandt skibet i juni i forbindelse med undersøgelsen af arkæologisk interessante områder, der er fundet i tracéet til den nye Storstrømsbro, som Vejdirektoratet anlægger til erstatning for den gamle bro fra 1937. Og at skibet er fundet netop der afspejler, hvordan Storstrømmen til alle tider har været et trafikknudepunkt.

En trafikåre 
”Storstrømmen har siden de første mennesker kom hertil, været en trafikåre gennem det sydøstlige Danmark, men har samtidig været en kolossal hindring for passage mellem landmasserne. Så er det jo fantastisk, at etableringen af netop en ny bro kan hjælpe os med at blive klogere på, hvordan man løste det samme problem for knapt tusind år siden: Hvordan kommer man på bedst mulige måde fra den ene kyst til den anden?”, siger Frederik Hyttel, teamleder for marinarkæologi på Vikingeskibsmuseet.

Også Vejdirektoratet, der som bygherrer af Storstrømsbroen betaler for udgravningen, er interesseret i fundet.
 
”Vi er naturligvis glade for, at arbejdet med Storstrømsbroen kan være med til at kaste lys på et ellers ukendt område som middelalderens skibe. Samtidig er marinarkæologernes grundige arbejde netop nu med til at sikre, at vi ikke støder på sådanne væsentlige fund, når først vi er i fuld gang med at bygge broen,” siger Jochen Meyer, der er ansvarlig for Vejdirektoratets samarbejde med de danske museer i forbindelse med alle anlægsprojekter. 

Læs hele historien og se video fra fundet på Vikingeskibsmuseets hjemmeside​.


Marinarkæolog i gang med udgravningen af middelalderskibet fra Kalverev. Før arkæologerne kunne få overblik over vragdelenes omfang, skulle de først fjerne op til 1,4 meter sand og dynd. Foto: Vikingeskibsmuseet
Oprettet
29-09-2016.
Senest opdateret
29-09-2016.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Havnegade 27
1058 København K

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index