Søg

Flagermus i spejderhytter reddet før vejbyggeri

Torsdag eftermiddag inden efterårsferien måtte Vejdirektoratet i gang med en akut redningsaktion, da man opdagede, at en flok flagermus havde slået sig ned i nogle nedrivingsklare spejderhytter i Smørum.
15. oktober 2012
Hytterne skal nedrives i forbindelse med byggeriet af den kommende Tværvej mellem Smørumovre og Smørumnedre.

 
  En lille dværgflagermus kigger frem under tagpappet på spejderhytterne.
 
Det var spejderne selv, der fortalte, at der boede flagermus under taget i spejderhytterne, og biologerne kunne konstatere, at det drejede sig om 30 individer af typen Dværgflagermus, der havde valgt det lidt uheldige sted at sove - muligvis med henblik på at overvintre, når frosten sætter ind.
 
Beskyttet dyreart 
Hytterne skulle efter planen først være blevet revet ned i slutningen af oktober med fare for, at de sovende dyr dermed ville miste livet. Dværgflagermusen er en beskyttet dyreart, og derfor måtte de fjernes straks, inden de for alvor gik i vinterhi.
 
Efter hastige drøftelser med eksperter fra Zoologisk Museum blev det derfor besluttet forsigtigt at fjerne den øverste del af taget på hytterne, så hulrummet, hvor flagermusene holdt til, blev åbnet.
 
Aktionen torsdag eftermiddag forløb heldigvis godt. Arbejdet var afsluttet, inden det blev mørkt, så de mange flagermus kunne nå at finde et nyt sted at sove. Ifølge biologerne skulle det ikke være svært for dem at finde alternative steder i huse eller træer, nu hvor hytterne er gjort ubeboelige, set med flagermusens øjne.
 
Vejdirektoratet vil fremskynde den endelige nedrivning af hytterne og for en sikkerheds skyld holde øje med stedet for at sikre, at flagermusene ikke vender tilbage.
 
Fakta om Dværgflagermusen
Dværgflagermusen er ifølge Naturstyrelsen en almindeligt forekommende art i Danmark. Fra snude til hale er den ca. 7 cm, den vejer 3-8 gram, og med et vingefang på ca. 20 cm er den Europas mindste flagermus.
 
På oversiden er pelsen rødbrun eller mørkebrun, mens den er gulbrun på undersiden. De korte og brede ører, snuden og flyvehuden er sorte.
 
Dværgflagermusen lever, som de andre danske flagermusarter, af insekter. Myg, døgnfluer og natsværmere udgør en stor del af føden.
Oprettet
15-10-2012.
Senest opdateret
07-11-2012.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Havnegade 27
1058 København K

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index