Søg
Pressemeddelelse

Flere holder til højre i trafikken

Vejdirektoratets Hold til højre-kampagne har fået flere bilister til at tænke over deres adfærd i trafikken og trække ind til højre.
14. december 2017

To-tredjedele af de danske bilister er begyndt at tænke mere over deres adfærd i trafikken som følge af Vejdirektoratets Hold til højre-kampagne, der har kørt i november måned. Det viser en Megafonmåling, som Vejdirektoratet har fået lavet.  

Samtidig siger halvdelen af bilisterne i undersøgelsen, at de er blevet mere opmærksomme på at holde til højre.

 

”Det er positivt, hvis vi kan få flere bilister til at tale om deres adfærd i trafikken og tage stilling til kørslen, i stedet for at slå autopiloten til og gøre som de plejer. Når de enkelte trafikanterne tager ansvar i trafikken, så kommer vi alle nemmere og mere sikkert frem,” siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.  

Kampagnen har ændret adfærd

Kampagnen har bestået af skilte på motorvejen, streamere på biler og film om bilister, der opdager, at det ikke er så slemt at holde til højre.  

Derudover har Vejdirektoratet også gennemført målinger på de tre motorvejsstrækninger, hvor nye skilte har guidet trafikanterne til at holde til højre. På de strækninger har 6 % af bilisterne ændret adfærd i løbet af kampagneperioden. Forandringerne betyder, at næsten 6.000 færre bilister er blevet generet af andre, der ikke holdt til højre, mens kampagnen har kørt.

 


”Bilisterne reagerer på budskabet om at holde til højre, når vi møder dem på vejen” siger Marianne Foldberg Steffensen. Og hun forsætter: ”Hvis vi skal have flere til at holde til højre, er det en langsigtet indsats, der skal til, og derfor gentager vi kampagnen over de kommende år”.  

Fakta

 • Megafonmålingen fra 2017 er baseret på 1540 interviews. Målingen viser:
  • 64 % siger, at Hold til højre-kampagnen har fået dem til at tænke over deres kørevaner i trafikken.
  • 49 % siger, at kampagnen har gjort dem mere opmærksomme på at holde til højre.
  • 38 % siger, at kampagnen har fået dem til at tale om adfærd i trafikken med andre.
  • 77% af bilisterne mener, det er et stort problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen.
  • 89 % af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken, men kun 40 % mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.
  • Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.
  • 6 % af bilisterne på de tre udvalgte strækninger har ændret adfærd i kampagneperioden. De tre forsøgsstrækninger er geografisk placeret på Vestmotorvejen, Fynske motorvej, østjyske motorvej. De har en samlet længde på 76 km.  


Yderligere oplysninger

Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet, tlf. 22 38 32 22, mast@vd.dk, Twitter: @MarianneSteff

Rikke Liebst, kommunikationskonsulent i Vejdirektoratet, tlf. 25 70 30 56, rili@vd.dk

Oprettet
13-12-2017.
Senest opdateret
14-12-2017.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index