Søg

Fremtidsscenarier med selvkørende biler

Vejdirektoratet har med udgangspunkt i trafikmodellen OTM regnet på mulige fremtidsscenarier, når de selvkørende biler rammer vores veje, som har været fremme i pressen i dag.
03. februar 2017
14 % mere trafik og 15 % mere trængsel i hovedstadsområdet er et af flere mulige udfald. Det er altid en kompleks størrelse at spå om fremtidens trafik. Især når tidshorisonten er flere årtier.​

Vil danskerne køre mere i bil, når de selvkørende biler kommer? Vil de ændre hele strukturen for bilejerskabet, og hvad vil det stille af krav til kapacitet på vores veje?

Spørgsmålene er mange, men Vejdirektoratet har kigget på, hvordan det muligvis kan komme til at se ud gennem trafikmodellem OTM. 

”Fordi de selvkørende biler kan køre tættere, kan vi udnytte vores veje bedre. Samtidig kan vi forvente, at det bliver mere attraktivt at køre i selvkørende biler. Derfor er vores bedste bud på nuværende tidspunkt med de forudsætninger, vi i dag inddrager i vores beregninger, at de selvkørende biler skaber øget mobilitet, men ikke nødvendigvis mindre trængsel i hovedstadsområdet. Andre forhold som fx deløkonomi, som indgår ikke i denne models beregninger, kan også have en stor betydning for fremtidens trafik,” siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

For at regne på, hvordan trafikken i hovedstadsområdet vil arte sig med selvkørende biler, har Vejdirektoratet justeret på disse faktorer i trafikmodellen OTM:

  • Øget vejkapacitet med 30 %, fordi vi regner med, at de selvkørende biler vil kunne køre tættere

  • kørselsomkostningerne reduceret med 20 procent, fordi vi regner med, at de selvkørende biler vil kunne køre tættere

  • parkeringsomkostningerne er reduceret med 50 procent, fordi de selvkørende biler kan selv køre til områder med parkeringspladser udenfor dyreste parkeringspladser i byen.

”At regne på trafikkens udvikling så mange år i fremtiden er altid forbundet med en vis usikkerhed. Opgaven bliver heller ikke nemmere af, at vi på nuværende tidspunkt ved meget lidt om, hvad de selvkørende biler og fx deløkonomi i sidste ende kommer til at betyde for danskernes transport.”
Oprettet
03-02-2017.
Senest opdateret
03-02-2017.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Havnegade 27
1058 København K

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index