Søg

Europæiske projekter gør os klogere på selvkørende biler

Bløde trafikanter føler sig mere trygge ved selvkørende biler end ved almindelige biler. Til gengæld har de svært ved at afkode de selvkørende bilers færden. Det viser erfaringer fra europæiske lande, der har gennemført forsøg med automatiske køretøjer.
23. januar 2018
Selvkørende_Forsidebillede.jpg

Vi skal formentlig snart i gang med at gennemføre forsøg med selvkørende biler i Danmark, hvor cyklister – især i de større byer – fylder relativt meget i trafikken. Derfor er det relevant at se på, om vi kan lære af lignende projekter, som allerede er gennemført i i andre europæiske lande,” siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

De vigtigste konklusioner er:
  • ​Cyklister og fodgængere føler sig tryggere ved de automatiske køretøjer end ved almindelige køretøjer.

  • Uformelle regler i trafikken er en udfordring for de selvkørende køretøjer – og det kræver især opmærksomhed de steder, hvor vejen deles eller krydses med andre trafikanter

  • Cyklister og fodgængere har brug for tydeligere tegn fra de automatiske køretøjer om, hvad de har tænkt sig at gøre.

  • Selvkørende køretøjer skal introduceres gradvist, så de øvrige trafikanter har mulighed for at vænne sig til dem.
​”Erfaringerne viser, at cyklister og fodgængere overraskende nok føler sig tryggere ved de selvkørende køretøjer end ved almindelige biler. Samtidig er udfordringen, at de har svært ved at afkode, hvad de selvkørende køretøjer har tænkt sig at gøre. Det er nogle vigtige pointer, som er værd at kigge på, hvis man er i gang med at planlægge et forsøg med selvkørende køretøjer i byerne.”

​​​
 

 Fakta

 
  • ​Rapporten er udarbejdet på baggrund af en analyse af syv europæiske projekter fra fem lande: Holland, Grækenland, Frankrig, Schweiz og Italien.

  • Alle projekter har kørt med shuttles/selvkørende minibusser på strækninger fra 1,3 km op til 8 km, og hastigheden fra omkring 10 km/t og op til 25 km/t.


Oprettet
23-01-2018.
Senest opdateret
23-01-2018.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index